A tartalomból

Lourdes – Minden évben február 11-én emlékezünk a Boldogságos Szűz Mária lourdes-i jelenésére. Arra a Mária-jelenésre, amely 1858. február 11-én a dél-franciaországi Lourdes városa mellett, egy barlangnál történt. Erre az eseményre emlékeztet bennünket szinte minden katolikus templomban a lourdes-i barlang, amely az első jelenésre és ennek az üzenetére figyelmeztet bennünket. A stilizált barlangban ott láthatjuk Máriát úgy, ahogyan azt Soubirous Bernadette látta. Mária hófehér ruhát és vakítóan fehér köpenyt viselt, égszínkék öv volt a derekán, lábát arany rózsa díszítette, és kezében rózsafüzért tartott. Ott látjuk a barlangban a kis látnokot is, akinek a Szűzanya összesen tizennyolc alkalommal jelent meg, bűnbánatot és engesztelést kérve. Legtöbb barlangnál egy kis táblán a következő feliratot is olvashatjuk: „Én vagyok a Szeplőtelen Fogantatás.” Nyilvánvalóan azért, mert a Szűzanya március 25-én ezekkel a szavakkal mutatkozott be Bernadettnek. Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora arról is írt cikkében, hogy
a jelenés helyén egy forrás fakadt és sok csodálatos gyógyulás történt, ami a kételkedők számára is igazolta a Mária-jelenés valódiságát. Azok természetfeletti jellegét – hosszú és alapos kivizsgálás után – 1862-ben a tarbes-i püspök, majd 1891-ben XIII. Leó pápa hivatalosan is elismerte. Lourdes világhírű zarándokhellyé lett, ahova milliók látogatnak el engesztelni, és gyógyulásért vagy megnyugvásért imádkozni.

„Szeretnénk tovább nyitni a fiatalok felé…” – A lapban Bérczessy András, a Szent István Rádió és Televízió igazgató-főszerkesztője értékelte a Szent István Rádió és Televízió elmúlt évét. Többek között elmondta: „Sokakkal együtt azt reméltük, hogy a járvány nem fogja már befolyásolni az életünket, de nem így lett, ezért a helyzethez alkalmazkodva dolgoztunk ebben az évben is. Azt tapasztaltuk, hogy a rendkívüli időszakban még nagyobb figyelem övezi munkánkat, hogy egyre nagyobb számban vannak olyan emberek, akiknek szinte az egyetlen kapcsolata a külvilággal a Szent István Rádió hangja. Mindig kihívást jelent az, hogy egyszerre kell az állandó értékeket képviselni és lépést tartani a világgal, technikai és tartalmi szempontból egyaránt. Mivel a rádióhallgatásnak fizikai korlátai vannak, ezért telefonos alkalmazást is indítottunk az internetes jelenlét mellett, ezen keresztül elérhető az adás.”

 „Tegyétek boldoggá az embereket!” – A sárospataki Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola igazgatója, Kissné Murányi Andrea a Szent Gellért-díj arany fokozatát vette át Ternyák Csaba érsektől az egyházmegyei tanévnyitón. Intézményvezetőként kiemelt feladatának tekintette és tekinti, hogy a keresztény gondolkodás egyre jobban áthassa az iskolai közösséget. A kitüntetett egyebek mellett elmondta: „Mezőkövesden születtem 1964-ben, ahol nagy szeretetben nevelkedtem 13 évvel idősebb nővéremmel együtt. Szüleim és rokonaim mindkét ágról római katolikusok voltak. Kései gyermekként sok idős ember vett körül, akikkel nagyon szerettem együtt lenni és nekik segíteni. Apai nagymamám sokat mesélt bibliai történeteket az unokáinak, és Ő tanított meg imádkozni is. Általános iskolás éveim alatt döntöttem el, hogy felnőttként kisgyerekekkel szeretnék foglalkozni. Kazincbarcikán óvónői szakközépiskolába jártam, majd a sárospataki Comenius Tanítóképző Főiskolán szereztem tanítói végzettséget. Tanítóképzős éveim alatt ismerkedtem meg férjemmel, akivel 1987-ben házasságot kötöttünk… Tanítói munkámat hivatásként élem meg, melynek középpontjában a gyermekek szeretete áll.  2008-tól igazgatói feladatokat látok el. 2011. augusztus 30-tól az iskolánk fenntartója az Egri Főegyházmegye lett. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy Ternyák Csaba érsek atyától megbízást kaptam és igazgatói munkámat tovább folytathattam. Intézményvezetőként kiemelt feladatomnak tekintem, hogy a keresztény gondolkodásmód egyre jobban áthassa az iskolai közösséget.

Forrás:https://eger.egyhazmegye.hu/hirek/hirek-200/megjelent-az-egyhazmegyei-hirek-2022-januari-szama